כל הורה יודע שהמוצץ הוא ללא ספק חברו הטוב ביותר של התינוק: הוא יכול להרגיע אותו במצבי מצוקה ובדרך כלל גם לתת להם מעט יותר שקט… יש אף מחקרים הטוענים כי הוא יכול למנוע את התופעה המסוכנת של מוות בעריסה. יותר מכך, הצורך במוצץ למעשה מראה על התפתחות תקינה של רפלקס המציצה, אותו רפלקס החיוני גם ליכולת לינוק מאם.
מנגד, שימוש במוצץ שנמשך לאחר גיל שלוש עשוי לגרום לתופעות לוואי פחות רצויות כמו למשל פגיעה בהתפתחות השיניים והחניכיים, זאת בדומה למציצת אצבע, במיוחד אם הילד אוכל או שותה משקאות שאינם מים לאחר שהוא שם אותו בפה.
חלק מהרופאים מציינים בנוסף השפעה על אופן הדיבור וסכנה לעיכוב בלמידת השפה (עיכוב שפתי). הסיבה לכך היא פשוט מכיוון שהם מתרגלים לדבר עם המוצץ בפה, דבר שכמובן גם מקשה על ההורה להבין אותם.
תינוקות מסוימים אפשר לגמול מהמוצץ כבר בגיל שנה. מעבר לכך, התינוק כבר יתרגל שהמוצץ יהיה אתו לאורך כל הלילה. עם זאת, הזמן האופטימלי לגמילה ממוצץ עליו ממליצים הוא לערך מגיל שנתיים וחצי ועד גיל שלוש.
כמו כל גמילה – מילת המפתח היא הדרגתיות
קשה להיפטר מהרגלים ישנים ולכן זה לא מפתיע שגם תהליך הגמילה ממוצץ עדיף שיהיה הדרגתי ולא יעשה בבת אחת. יש מספר דרכים בהן ניתן לבצע זאת מבלי ליצור אצל הילד מצב מיותר של סטרס.
חשוב שהילד יהיה מעורב בתהליך. בגיל הזה הוא כבר מסוגל להבין את המשמעות של סיבה ותוצאה.
1.הגבלה רק לזמנים מסוימים: לדוגמה, אפשר להפחית לאט לאט את תדירות השימוש במוצץ רק לזמנים מסוימים ביום כמו למשל לפני השינה ובבוקר, כאשר משך הזמן ללא המוצץ גדל וגדל על חשבון משך הזמן עם המוצץ עד שכבר אין בו כלל צורך.
2.שימוש בחיזוקים חיוביים: התחילו לתת חיזוק חיובי לתינוק כמו למשל צעצוע או ממתק קטן בכל פעם שהוא מסכים להיפרד מהמוצץ לזמן מסוים. לדוגמה, בלילה.
3.מציאת תחליפים: מציאת תחליפים למוצץ כמו למשל חולצה או שמיכה בהם הוא יוכל להשתמש כגורם מרגיע ומנחם.
כהורים, אתם בוודאי מבינים שבפועל האתגר הזה עשוי להיות מאוד לא פשוט ולהפוך למאבק של ממש. אחת הסיבות לכך היא שגיל שנתיים נחשב לגיל מרדני במיוחד, אך עליכם להיות עקביים ונחושים (במידה הנכונה כמובן). זו מן הסתם לא הפעם האחרונה בה תאלצו להפגין סמכותיות וקור רוח בתהליך הגדילה שלו…
להפוך את הגמילה מהמוצץ למשחק
משחקים מהווים חלק חיוני מההתפתחות הבריאה של כל ילד, ולכן הפיכת תהליך הגמילה למשחק או מעין טקס עשויה לעזור במשימה וגם להפוך אותה לפחות מתסכלת עבור הילד. את המשחק כדאי להפעיל בשלב האחרון בו הילד כבר מוכן להיגמל סופית מהמוצץ.
לדוגמה:
"עץ מוצצים" – תושבי השכונה שיש להם ילדים בגיל הגמילה ממוצץ מתארגנים והופכים את אחד מהעצים בה ל"עץ מוצצים" עליו תולים את המוצצים עם סרט צבעוני ואומרים להם שלום.
הפרחת בלון – אם יש משהו שילדים אוהבים כמעט כמו בלונים, אלו הבלונים. אפשר לקשור מוצץ לבלון הליום ולתת לו לעוף ברוח.
אלו רק חלק מהדוגמאות לכך שגמילה ממוצצים יכולה להפוך לתהליך קל ופשוט הרבה יותר להורים. לכל הטיפים על גמילה ממוצץ ממומחים להדרכת הורים, לחצו כאן.