הורים רבים נוהגים לרכוש ריהוט וחפצים שונים עבור החדר של התינוק שעומד לצאת לאוויר העולם, עוד לפני שהוא נולד. אומנם בחודשים הראשונים לחייו הוא יישן בחדר של הוריו, אך לאחר מכן הוא יעבור לחדר משלו.
בחירת חדר תינוקות היא רק בחירה אחת שעל ההורים לעשות בכל הקשור לריהוט ולעיצוב של החדר בו הילד שלהם ישן. כשהוא יגדל, הם יצטרכו לרכוש עבורו ריהוט חדש, ואז הם יצטרכו לקבל שוב החלטה, מה וכיצד לקנות. בדרך כלל המעבר מחדר תינוקות לחדר ילדים, מתבצע בגיל שנתיים עד שנתיים וחצי, בהתאם להתפתחות הפיזיולוגית של הילד.
לפני שנציג את המשתנים שמשפיעים על בחירת חדר תינוקות וילדים, יש לציין, כיום אומנם ניתן למצוא מגוון מקומות בהם ניתן לרכוש ריהוט לתינוקות ולילדים, החל מחנויות פיזיות ועד אתרי אינטרנט. בכל מקרה, נכון יותר לרכוש את הריהוט אחרי שרואים ובודקים אותו פיזית, על מנת שיהיה ניתן לוודא שהוא מתאים מבחינה בטיחותית ופרקטית.
מה כולל חדר תינוקות ואילו משתנים משפיעים על בחירת הריהוט בו?
חדר תינוקות קלאסי כולל מיטה של תינוק (המיטה כוללת מזרון שיש לרכוש בנפרד), שידת החתלה שם ניתן לאחסן את הבגדים שלו, ארגז צעצועים ומשחקים, וכן אמצעים כמו שטיח, וילון, תאורה, אמצעי מיגון (פנימיים וחיצוניים), מדפים לספרים, ואף כריות גדולות עליהן התינוק יכול לזחול או לחילופין, ההורים יכולים לשבת עליהן ולהקריא לו סיפור.
המשתנים אשר משפיעים על בחירת חדר תינוקות:
משתנה ראשון תמיד הוא משתנה הבטיחות. יש לוודא שהריהוט עומד בתקנים המחמירים ביותר, הן של מכון התקנים הישראלי ועדיף גם שיעמוד בתקנים אמריקאיים ואירופאים (אם מדובר ברהיט מיובא), בהמשך לכך, חשוב לדעת מי היצרן, מי היבואן (אם יש), ומה הם פרטי ההתקשרות אליו. כך ניתן ליצור איתם קשר בכל מקרה שיש בעיה. כל פריט ריהוט חייב להגיע גם עם הוראות התקנה מפורטים וברורים.
כשמתייחסים לבטיחות בחדר תינוקות, הרי שלכל רהיט יש הוראות בטיחות ברורה משלו. למשל, מיטת התינוק צריכה להיסגר מבחוץ, מוטות המיטה צריכות להיות בגובה של 108 סנטימטר לפחות, האורך והרוחב שלה צריכים לאפשר לו לשכב בצורה נוחה במיטה. שידת ההחתלה, צריכה להיות גבוהה כך שהתינוק לא יוכל לטפס עליה, רחבה בשביל שיהיה נוח להשכיב אותו עליה בצורה בטוחה, והמגירות לא אמורות להיסגר עד הסוף בשביל שהן לא ייסגרו על האצבעות.
משתנה שני הוא עיצוב. הורים רבים מתחילים לעצב את חדר התינוקות, מספר שבועות לפני מועד הלידה המשוער. הן על מנת שהחדר יהיה מוכן מבעוד מועד, והן בגלל התרגשות.
בעבר היה נהוג לעצב חדר תינוקות על פי מין התינוק. הבנים זכו בצבע כחול והבנות בצבע ורוד. היום נהוג יותר להשתמש בצבעים ניטראליים, זה נכון לגבי הריהוט, צבע הקירות, הקישוטים והחפצים השונים. העיצוב צריך להיות בהיר ומואר, ולהעניק תחושה של חיות וחדשנות.
שתי נקודות חשובות לגבי העיצוב, נכון לבחור בריהוט וחפצים שניתן לנקות בקלות, ורצוי שהעיצוב ישלב בתוכו אלמנטים יעילים לשימוש.
משתנה שלישי הוא עמידות. רוב ההורים ישתמשו בריהוט ובחפצים השונים, גם כשיולדו להם ילדים נוספים. לכן רצוי לרכוש ריהוט חזק ועמיד, אשר יכול להחזיק מעמד שנים רבות. לשם כך מוטב לבחור ריהוט מעץ מלא, גם אם הוא יקר או עמיד וחזק.
משתנה רביעי זה נוחות. כאן יש לבחון לא רק את הנוחות של הילד אלא גם את הנוחות של ההורים שמטפלים בילד. למשל, שידת ההחתלה צריכה להיות להם נוחה והמגירות צריכות לאפשר אחסון של בגדי הילד בצורה נוחה, המיטה צריכה להתנייד בצורה קלה, וכך גם שאר הריהוט והחפצים. כך להורים יהיה קל יותר לטפל בילד ולתחזק את החדר.
מה כולל חדר ילדים ואילו משתנים משפיעים על בחירת הריהוט בו?
חדר ילדים קלאסי, כולל מיטה, ארון בגדים שמחליף את השידה, ארון צעצועים ומשחקים, מדפים לספרים, ובדרך כלל גם שולחן כתיבה קטן. השינוי מחדר תינוקות, בא לידי ביטוי לא רק במגוון של הריהוט אלא גם בגודל ובחומרים מהם עשויים הרהיטים.
מה שמשתנה באופן מהותי זה סוג המיטה. כעת מדובר במיטת מעבר, אשר איננה כוללת מוטות הגנה אלא מעקה ביטחון אחד בכל צד. בדרך כלל המיטה גם תכלול מקום למזרון נשלף, שם יוכל הילד לארח חברים או בני משפחה.
השינוי בסוג הריהוט בא לידי ביטוי גם בכך שבמקום שידת החתלה, הילד מקבל ארון בגדים קטן, ארון הזזה או ציר, וכן שולחן כתיבה. בשלב הזה הילד יקבל שולחן פלסטיק עם מספר כסאות ולקראת כיתה א', הוא יקבל שולחן כתיבה מעץ.
המשתנים המשפיעים על בחירת הריהוט, לא ישתנו רק התוכן שלהם יהיה שונה. גם בבחירת ריהוט לחדר ילדים, ההורים ישימו לב לבטיחות, עיצוב, עמידות, ונוחות. אך כעת כשהילד כבר יותר גדול, אז ההתייחסות לבטיחות תהיה מעט שונה, העיצוב יתאים לדברים שהוא אוהב, והנחת המוצא תהיה, שמרבית הריהוט ישמש את הילד עד כיתה א' ואולי קצת מעבר, ואז הוא כבר יקבל ריהוט חדש שיתאים לגילו.