כיום תוכלו למצוא המון צעצועים בשוק המיועדים לתינוקות. מטרת הצעצועים היא להתניע את יכולות המשחק של הילדים וכמו כן לתמוך בצורה משמעותית בכל הקשור לתהליכי ההתפתחות שלהם. בניגוד לדעה הרווחת, ייתכן מאוד שילדים לא זקוקים להרבה צעצועים אבל כן זקוקים לצעצועים שיתנו להם ערך מוסף. צעצועים כאלה יכולים לעודד ולאפשר משחק באמצעות הדמיון, לייצר יצירתיות וכמו כן לעבוד על מיומנות של פתרון בעיות.
איזה צעצועים מומלצים?
אתם לא תאמינו אבל דווקא צעצועי התפתחות ומשחקים פשוטים ולא יקרים הם כאלה שעונים על הגדרות הצרכים של התינוקות והילדים. ננסה להביא מספר דוגמאות לצעצועים כאלה:
- קוביות – בזכות שימוש במשחק קוביות, הילדים יכולים לרכוש שליטה טובה על הידיים שלהם וגם יכולים לפתח מוטוריקה עדינה.
- כדורים – בזכות שימוש במשחק של כדורים, ניתן להקפיץ אותם, להסתכל עליהם, לגלגל, להחזיק ולזרוק. כך גם ניתן לפתח מיומנויות אצל הילדים.
- קופסאות קרטון – גם שומרים על הסביבה וגם אפשר לעשות מהן כל מיני יצירות בהם, בנייה של מכונית, סירה, בתי בובות ועוד. משחק שמיועד לילדים גדולים יותר.
- תחפושות – אם יש לכם בגדים שאין לכם שימוש, תוכלו לתת אותם לילדים ולאפשר להם להתחפש למה שהם רוצים וכך לעודד יצירתיות ודמיון.
יצירה – אפשר להשתמש בדפי צביעה, מדבקות, גירים וטושים וכך גם כן לעבוד על היצירתיות של הילדים.
בחירת הצעצועים – מה לקחת בחשבון?
אם אתם רוכשים משחקים, חשוב מאוד שתבדקו מה מצוין על האריזות. האם המשחקים מתאימים לגילאים של הילדים שלכם, האם הם בטיחותיים ומה בדיוק הם מעודדים ועל איזה מיומנות הם עובדים או בגדול מה הם יכולים לחזק ולשפר אצל הילדים. אפשר ורצוי גם להתייעץ עם אנשי חינוך לגבי המשחקים המתאימים על פי גילאי הילדים. כך תדעו שאתם בוחרים את המשחקים הנכונים והמומלצים.
טיפים שימושיים לבחירת צעצועים
בפעם הבאה שאתם מגיעים לחנות לרכוש משחקים לילדים, קחו בחשבון את הקריטריונים הבאים:
- בטיחות – נושא חשוב מאוד, שיש לתת לו דגש במיוחד כאשר בוחרים משחקים לילדים. עליכם לשים לב שהמשחק לא צבוע בצבעים רעילים או כאלה שיכולים להתקלף. מעבר לכך, בדקו שאין למשחק חלקים קטנים שיכולים להשתחרר או חלקים רופפים שיכולים להיכרך סביב הצוואר.
- גירוי למשחק – העדיפו לרכוש משחקים שמגיבים לפעולה שהילדים עושים. נניח משחק של כדור שמתגלגל כאשר דוחפים אותו או קופסת נגינה שכאשר לוחצים עליה, נשמע צליל וכו'. קחו בחשבון שיש כל מיני משחקים כאלה ועליכם לבדוק שהם אכן מתאימים לגיל של הילד שלכם.
- משחק יצירה – יש המון משחקים שיכול לתרגל כל מיני מיומנויות של יצירה בהן, לישה, השחלה, גזירה ובנייה. תוכלו לרכוש משחקים כאלה או שתוכלו לרכוש את החומרים ולהכין אותם בבית.
- אסתטיקה – עליכם לצור סביבה נעימה עם משחקים אסתטיים. אם יש משחקים שבורים או מלוכלכים, נסו להיפטר מהם ולהחליף אותם במשחקים חדשים. כך הילדים יהנו לשחק במשחקים.