אם בעבר הלכנו כעיוורים אחרי הנחיות משרד הבריאות, כיום הורים רבים מטילים ספק כאשר הם מתמודדים עם שאלת החיסונים. זמינותו של מידע רב בגוגל חושף את ההורים להמון המון דעות, מחקרים, תאוריות וסיפורים אישיים אשר מובילים לשאלת השאלות: מה לעשות – לחסן או לא לחסן? מחד ארגוני הבריאות העולמיים וטובי הרופאים מרגיעים שהחיסונים בטוחים, ומאידך, מתנגדי החיסונים מציגים תאוריית קונספירציה וגורמים לנו לשאול מדוע צריך להכניס נגיפים לגוף בריא? אם גם אתם מתמודדים עם ההחלטה הקשה ובד בבד אינכם גם רוצים לקחת סיכון, לפניכם כל המידע שיסייע לכם לקבל החלטה מושכלת אחת ולתמיד.
והעיקר: לא לפחד כלל
התמודדות עם שאלת החיסונים מעמתת אותנו עם הפחדים הכי גדולים במיוחד כאשר שומעים מקרים של אחרים אשר התחסנו או חיסנו את ילדיהם וכיום, לטענתם, משלמים על כך את המחיר. הבעיה הגדולה באה לידי ביטוי בצורך לבחור: האם עלינו ללכת עם הלב או עם הראש ומה אומרת לנו תחושת הבטן? בסופו של יום עדיין לא הוכח הקשר בין חיסונים לבין הנזקים, אולם העובדה כי ישנם אנשים וילדים שעד החיסון היו בסדר ומהחיסון ואילך החלו להתמודד עם בעיות בריאותיות שונות ומגוונות היא מערערת, במיוחד כאשר מדובר בנפגעי חיסונים קשים הלוקים באוטיזם, פרכוסים או מחלות אוטואימוניות.
על חיסונים ותופעות לוואי
כיום המלצות משרד הבריאות הן להתחסן עבור צהבת B, דיפתריה, שעלת, פוליו, חצבת, חזרת, אדמת, אבעבועות רוח, רוטה, זיהומים פנוימקוקיים, המופוליס, אינפלואנזה וצהבת A. כמו כן בנות יקבלו גם בכיתה ח' חיסון נגד סרטן צוואר הרחם. החשש הגדול של הורים העולה מתכנית חיסונים זו הוא תופעות הלוואי של חיסונים והאמת שאף אחד לא חסין מפני חשש זה, גם לא הורים וותיקים או הורים לילד שני, שלישי או רביעי. עם תופעות הלוואי אנו ניאלץ להתמודד כל פעם מחדש ועם כל ילד, במיוחד כאשר האיום הגדול מכולם מרחף מעל והוא הטענה שחיסונים גורמים לאוטיזם.
מה בין חיסונים לאוטיזם?
היה זה ד"ר אנדרו ווייקפילד שהצביע על הקשר לראשונה בין אוטיזם לבין החיסון המשולש של צהבת-חזרת-אדמת במחקר שפורסם בכתב העת היוקרתי .Lancet ד"ר ווייקפילד חקר 12 ילדים אשר שמונה מהם הראו סימנים של אוטיזם תוך חודש מקבלת החיסון, תוך שהוא מתאר אוטיזם רגרסיבי בו הילדים איבדו מיומנויות שרכשו לפני קבלת החיסון בהדרגה. למרות שמאמר זה עומד בבסיס התאוריה של מתנגדי החיסונים והוא אכן מבהיל לכשעצמו, היו עמו כמה וכמה בעיות החל בקבוצת נבדקים קטנה והיעדר קבוצת ביקורת, ועד הטענה שד"ר ווייקפילד קיבל תשלום עבור כתיבתו ולכן ממצאיו לא היו אובייקטיביים. לגבי הטענה של איבוד מיומנויות כנגזר מהאוטיזם הרגרסיבי, תומכי החיסונים טוענים כי רוב החיסונים ניתנים בגיל הינקות, תקופה בה מתגלות עיקר הבעיות הרציניות לרבות בעיות התפתחותיות, גנטיות ומולדות ולכן אין קשר בין האוטיזם לבין החיסון.
למה לחסן עבור מחלות שנעלמו מן העולם?
בעידן המודרני אנו לא מכירים אנשים שרבים שחולים במחלות כמו אדמת, חצבת, טטנוס, שעלת או פוליו. לכן אין זה בלתי נמנע והורים רבים שואלים את עצמם מדוע צריך לחסן עבור מחלות שכמעט נעלמו מן העולם, במיוחד כאשר הסביבה מחוסנת (עיקרון העדר) ואין מי שידביק את הילדים? טענה זו של מתנגדי החיסונים הנה הגיונית עם זאת תומכי החיסונים מציגים בעייתיות, שכן חיסון ילדים אינו מבטיח שהילדים לא יהיו נשאים של המחלה ויעבירו אותה הלאה. לכן גם כאשר הסביבה כן מחוסנת ההמלצה היא ללכת להתחסן היות והחיידקים יכולים לחיות באוויר ואוכלוסיות שנמצאות בסיכון כמו תינוקות, אוכלוסייה מבוגרת, נשים בהריון, חולים במחלות בהן נפגעת מערכת החיסון ועוד עשויות להידבק ולחלות.
מה שמים בפנים ולמה לחסן לכל כך הרבה מחלות בתקופה כל כך קצרה?
חשש נוסף עמו מתמודדים הורים אינו קשור רק לתופעות הלוואי כי אם גם להרכב החיסונים ולעובדה שמעמיסים על מערכת החיסון של תינוק כל כך צעיר כמות גדולה של חיסונים בזמן כל כך קצר, במיוחד כשחיסונים אלו מורכבים מחומרים משמרים, אלומיניום, אנטיביוטיקה, חלבון ביצה או תאי אדם, חומרי ייצוב ועוד. מתנגדי החיסונים טוענים שהחשיפה אל חומרים אלו היא מסוכנת וגורמת לבעיות. לעומת זאת, תומכי החיסונים טוענים כי חומרים מסוכנים נמצאים בחיסונים אולם בכמויות מזעריות ושרוב הסיכויים שילדים נחשפים לחומרים אלו גם במוצרי הקוסמטיקה בהם אנו עושים שימוש על בסיס יומיומי ובאוכל אותו אנו אוכלים. כמו כן על פי גורמי רפואה שתומכים בחיסונים התשובה לשאלה מדוע להעמיס כל כך הרבה חיסונים בתקופה כל כך קצרה היא שהמערכת החיסונית שלנו יכולה להתמודד עם קרוב למאה אלף חלבונים זרים כך שילד שהולך לגן מתמודד עם חומרים זרים רבים יותר, מאלו הנמצאים בחיסונים.
אם נסכם את הדברים לרשותכם שלוש אפשרויות האחת ללכת כעיוורים אחר ההנחיות, השנייה לא לחסן כלל והשלישית היא ללמוד את הנושא לעומק ולהחליט אילו חיסונים לעשות ומתי.
חשוב להבין כי ההחלטה האם לחסן או לא היא אינה החלטה כוללת, אלא כזו שיש לקבל כל פעם מחדש. לכן אפשר להיות חכמים ולעשות שיעורי בית, להבין מה המרכיבים של כל זריקה ומהן תופעות הלוואי ועל בסיס כך להגיע להחלטה מושכלת ונבונה.
בייבי גיר אינו אתר רפואי ואינו ממליץ אם לחסן או לא לחסן.